HavaDurumu-Bugün HavaDurumu-Yarın HavaDurumu-3.Gün HavaDurumu-4.Gün
Atatürk    TC Kültür ve Turizm Bakanlığı

Turist Rehberleri Sivas'a Hayran Kaldılar.

  • turist rehberleri 14
  • turist rehberleri 13
  • turist rehberleri 12
  • turist rehberleri 11
  • turist rehberleri 10
  • turist rehberleri 9
  • turist rehberleri 8
  • turist rehberleri 7
  • turist rehberleri 6
  • turist rehberleri 1
  • divriği kalesi kazı heyeti 3
  • turist rehberleri 2
  • turist rehberleri 5
  • turist rehberleri 4
  • turist rehberleri 3
Sivas, turizm potansiyelinin hızlı bir şekilde ön plana çıkması ve ilin turizm gelirlerinden yeterince yararlanması amacıyla, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, ORAN Kalkınma Ajansı, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle, İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Marka Kent Sivas” Projesi kapsamında Turist Rehberleri Birliği (TUREB) yönetici ve odalarına yönelik bilgilendirme gezisi düzenlendi. Belirtilen kurumların destekleriyle 16-18 Eylül 2013 tarihlerinde Sivas’ta düzenlenen geziye TUREB Başkanı A. Zeki APALI, Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan UYSAL, Nevşehir Rehberler Odası (NERO) Başkanı Sami YILMAZ, Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (BURO) Başkanı Ersen YELKENKAYA, Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO) Başkanı Mehmet SEVEROĞLU ile İstanbul Rehberler Odası (İRO) yönetim kurulu üye ve rehberleri, Ankara Rehberler Odası (ANRO) üyesi akademisyenler, İzmir Rehberler Odası (İZRO), Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası (TRO), Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO), Aydın Rehberler Odası (ATRO), Muğla Rehberler Odası (MURO) yönetim kurulu üyeleri katıldılar. Geziye Şehir Protokolü ve sektör temsilcileri büyük ilgi gösterdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ’nün mihmandarlığında gerçekleşen gezi süresince Sivas’ın tarihi, doğal ve kültürel alandaki marka değerleri tanıtılarak otel, restoran, kahve, eğlence yeri gibi mekânlar gezildi. Halkın ve basının büyük ilgi gösterdiği gezinin detayları şöyleydi: 16 Eylül 2013 Pazartesi Eretna Otel’e yerleşmeyi takiben Lezzetçi Çamlık Restoran’da öğle yemeği yenildi. Konuklara unutulmaz bir lezzet olan tescilli “Sivas Köftesi”nin ikram edildiği öğle yemeğine Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Belediye Başkan Vekili Orhan DEMİROK, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk KOCACIK, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri H. Mustafa PALANCIOĞLU, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı A. Zeki APALI, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ, THY İl Müdürü Ali Ensar KILIÇOĞLU, Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Metin ÇELİK ile konuk rehberler ve Sivaslı turizm sektörü temsilcileri katıldılar. Burada söz alan protokol üyeleri konuklara hoş geldiniz diyerek organizasyonun önemini anlattılar. TUREB Başkanı ise geziden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğle yemeğini takiben şehre 8 km uzaklıkta ve Merakum Mevkii’ndeki Kangal Köpeği Yetiştirme Çiftliği’ne gidildi. Burada dünyaca ünlü, cesaret ve sadakatin temsilcisi Kangal Köpekleri katılımcılara tanıtıldı. Daha sonra, A. Zeki APALI başkanlığındaki TUREB heyeti, Sivas Valisi Sayın Zübeyir KEMELEK ve Belediye Başkan Vekili Sayın Orhan DEMİROK’u makamlarında ziyaret ettiler. Sivas’ın son yıllarda büyük beğeni toplayan tarihi Kent Meydanı’na geçildi. Burada katılımcıları karşılayarak kısa bir konser veren Sivas Belediyesi Mehteran Bölüğü büyük heyecan yaşattı. Tarihi “Kent Meydanında” bulunan Selçuklu eserlerinden Şifaiye Medresesi (Sivas Darüşşifası), Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi ve Osmanlı Dönemi camilerinin önemli bir örneği olan Kale Camii gezildi. Meydan etrafında yer alan Hükümet Konağı, Jandarma Binası ve Sivas Kongresi’nin yapıldığı tarihi Kongre Müzesi Binaları görülerek bilgi alındı. Saat 17.15’te düzenlenen basın toplantısı büyük ilgi gördü. Bu toplantıya Sivas Valisi Sayın Zübeyir KEMELEK, Belediye Başkan Vekili Orhan DEMİROK, TUREB Başkanı A. Zeki APALI, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk KOCACIK, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri H. Mustafa PALANCIOĞLU, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih AYHAN, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Osman YILDIRIM, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ, THY İl Müdürü Ali Ensar KILIÇOĞLU, Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Metin ÇELİK, Sivas’ta faaliyet gösteren turizm sektörüyle ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, yerel ve ulusal basın, otel, seyahat acentesi, araç kiralama, restoran, eğlence sektörü temsilcileri ve konuya ilgi duyan diğer davetliler katıldılar. Basın toplantısında söz alan katılımcı ve konuklar, Sivas turizminin geliştirilmesine katkı vereceklerine dair ortak bir mesaj verdiler. Sivas’ta turizm faaliyeti yürüten tüm sektörün burada olması ve güç birliği içinde olduğunu vurgulaması şehirde büyük bir ümit ve heyecan oluşturdu. Canlı Klasik Türk Müziği ve içten söyleşiler eşliğinde, Yeşil Konak’ta yenilen nefis akşam yemeğiyle günün yorgunluğu atıldı ve gezinin ilk günü sona ermiş oldu. 17 Eylül 2013 Salı Sıcak Çermik’te yapımına başlanan, Sivas Termal tesislerindeki Yörük Çadırında köy kahvaltısıyla başlayan gezinin ikinci gününde, tesis yetkilileri bir sunum yaparak yatırımları hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Buradan tarihi Susamışlar Konağı’na geçildi. Susamışlar Konağı’nda, Kültür Bakanlığından emekli Semazen ve Postnişin Yılmaz Şemsi SUSAMIŞ ve semazenlerinin sunduğu Sema gösterisi beğeniyle izlendi. Aslen bir tekkenin bölümü olan ve şehrin kültür hayatına damgasını vurmuş bulunan bu mistik konağın diğer birimleri gezilerek bilgi alındı. Başlayan şiddetli yağmur nedeniyle, gezilmesi planlanan İnönü Konağı ve Mehmet Ali Hamamı araç içinden ve yakından görülmekle yetinildi. Daha sonra Orta Anadolu’nun en büyük ve modern müzelerinden biri olan Sivas Arkeoloji Müzesi’ne geçildi. Burada müzenin sembolü konumunda olan “İkiz Boğa Heykeli”, “Altın Hitit Yüzüğü” ve Osmanlı Dönemi’nin ilk heykeli olan “Osman Bey Büstü” hayranlıkla ziyaret edildi. Buradan şehrin en önemli mesire yerlerinden biri olan “Paşa Fabrikası”na geçildi. Mesirenin ortasından geçen Tavra Deresi’nin berrak suyu görüldü ve şelalenin huzur veren sesi dinlendi. Sivas Belediyesi tarafından işletilen “Kütük Ev”de öğle yemeği yenildi. Bu yemekte konuklara, Sivas’ın önemli lezzetlerinden “Peskütan Çorbası ve “Sebzeli Sivas Kebabı” ikram edildi. Öğle yemeğinden sonra, Sivas Fasıl Heyeti ve Âşıklar Derneği’nce Abdi Ağa Konağı’nda düzenlenen “Sıra Gezmesi” programında Sivas Türküleri, şiirler ve âşıkların atışmalarıyla keyifli anlar yaşandı. Daha sonra sırasıyla Gök Medrese, Ulu Camii, Osmanlı Dönemi’nde yapılan ve içerisinde Anadolu’nun üç Şems’inden biri olan Şemsi Sivasî Hazretlerinin türbesinin bulunduğu Meydan Camii, Subaşı Hanı, Taşhan, İhramcızade Kültür Merkezi (Çorapçı Hanı) ve Sivas yöresel lezzetlerinin sunulduğu Güleryüz ve Lezzetçi lokantaları gezildi. Bu arada ekipten ayrılarak Divriği’ye geçen TUREB Başkanı A. Zeki APALI, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ ve NERO Başkanı Sami YILMAZ, Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi KAYA’yı makamında ziyaret ettiler. Daha sonra Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile Divriği Konakları’nı gezen TUREB ve NERO başkanları Divriği’den çok etkilendiklerini söylediler. Oldukça eğlenceli geçen bir yolculuğun ardından Divriği’ye gelen konuklara Ayan Ağa Konağı’nda akşam yemeği verildi. Bu yemekte konuklara yörenin meşhur lezzetlerinden “Divriği Pilavı” (Alatlı Pilav) ikram edildi. Daha sonra dinlenilmek üzere Güllüoğlu Otel’e geçildi. 18 Eylül 2013 Çarşamba Otelde yapılan yöresel kahvaltıda, Divriği’nin meşhur “kuru kaymağı” ve “Sarıçiçek Yaylası’nın Şifalı Balı” vardı. Gezinin ilk durağı, UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış, Türk İslam Medeniyeti’nin sayılı eserlerinden biri olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ydı. Taşın bir gergef gibi işlenmiş olduğu bu şaheser büyük bir hayranlıkla gezildi ve katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Divriği ve Kesdoğan Kaleleri uzaktan gösterilmek suretiyle tanıtıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ tarafından iki kalenin meşhur “Kesdoğan Efsanesi” konuklara anlatıldı. Daha sonra, tescilli 119 konağın bulunduğu Divriği ilçesinde restorasyonu tamamlanan konaklardan Abdullah Paşa Konağı gezildi ve Ortaokul Sokakta bulunan diğer konaklar yaya yürünmek suretiyle görüldü. Divriği ilçesinden hareket edilerek Kangal Balıklı Kaplıca’ya gelindi. Dünyaca ünlü Doktor Balıkların yaşadığı, Sedef Hastalığı başta olmak üzere, birçok cilt hastalığının doğal tedavi merkezi Kangal Balıklı Kaplıca katılımcıların ilgi odağı oldu. Kaplıca birimleri gezilerek işletme sahibi Fuat ÜNSAL’dan bilgi alındı. Burada yenilen öğle yemeğinde, diğer koyun türlerine göre bir kaburgası fazla olan ve lezzetiyle tanınan meşhur Kangal Koyunu ön plandaydı. Bütün olarak hazırlanmış ve nar gibi kızartılmış “Fırında Kuzu” katılımcıların büyük beğenisini kazındı. Yine, Kangal Koyunu’nun yoğurdundan hazırlanmış “Yayla Çorbası” ve Kangal bulguruyla pişirilmiş “Mercimekli Pilav”ın tadı damaklarda kaldı. Yemekten sonra havuzlara geçildi. Kendilerini Kangal Balıklı Kaplıca’nın şifalı sularına bırakan ve Doktor Balıkların mahir masajlarıyla rahatlayan konuklar günün yorgunluğunu üzerinden atarak keyifli saatler geçirdiler. Değerlendirme toplantısına katılmak üzere Kangal Balıklı Kaplıca’dan Sivas’a hareket edildi ve toplantının yapılacağı Çimen Gurme Restoran’a varıldı. Değerlendirme toplantısına Sivas Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Belediye Başkan Vekili Orhan DEMİROK, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ, THY İl Müdürü Ali Ensar KILIÇOĞLU, Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Metin ÇELİK, TUREB Başkan vekilleri Mehmet ULUSOY ve A. Hakan EĞİNLİOĞLU, Antalya Rehberler Odası Başkanı Hasan UYSAL, diğer rehber odaları başkanları, rehberler ve Sivaslı sektör temsilcileri katıldılar. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ’nün yönettiği toplantı Yrd. Doç. Dr. Metin ÇELİK’in sunumuyla başladı. Sunum süresince “Marka Kent Sivas Projesi” tanıtıldı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Daha sonra salondaki katılımcılara sırasıyla söz verildi. Katılımcıların duygu, öneri ve eleştirileri kamera görüntüsü alınmak ve not tutulmak suretiyle kayıt altına alındı. Gezi hakkındaki ortak kanaat “faydalı ve başarılı olduğu” şeklindeydi. Tüm konuşmacılar bu konuda organizatör kurumlara teşekkür ettiler. Başlıca öneriler ise, “Sivas’ın turizmde çevre illerle birlikte düşünülmesi, hedef kitlelere göre programlar hazırlaması, hangi müşteri profili nereleri görmek istiyor? belirlenmesi, ulaşım kalitesinin artırılması, altyapı eksiklerinin tamamlanması, eko turizme önem verilmesi, bu tip çalışmaların ve bilgilendirme gezilerinin ilgili kurum ve kuruluşlara yönelik olarak sürdürülmesi, paket programlara Sivas’ın diğer dinlere yönelik İslam dışı değerlerinin de konulması, “cem evi” ziyareti ve semah dönme etkinliklerinin programlarda yer alması, mutfak müzesi, etno-botanik müzesi, etnografya müzelerinin açılması ve 2 yıllık Acil Eylem Planıyla çalışmalara hız verilmesi” şeklindeydi. Eleştiriler ise, şehir içi trafik akışının düzensiz olduğu, tesislerdeki tuvalet sayısının azlığı ve tuvalet kalitesinin düşük olduğu, otellerin Sivas’ı tanıtan broşürler yaptırmamış olduğu ve lobide bulundurmadığı, Divriği ve Balıklı Kaplıca yollarının iyi durumda olmadığı şeklindeydi. “Oteliniz 2 yıldızlı, ama tuvaletleriniz 5 yıldızlı olsun.” ifadesi önemliydi. Toplantı bitimine doğru söz alan, Sivas Belediye Başkan Vekili Orhan DEMİROK, bu tip çalışmaların önemli olduğunu ve bundan sonra da Sivas turizmiyle ilgili yapılacak tüm çalışmalara desteklerinin devam edeceğini söyledi. Toplantının kapanış konuşmasını yapan Sivas Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, yapılan bu çalışmayı beğendiğini, bu tür çalışmaların faydalı olacağına inandığını belirterek katılımlarından dolayı TUREB’e ve organizasyonda emeği olan kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Aynı mekânda yenilen akşam yemeğinden sonra konuklar Nuri Demirağ Havalimanı’na uğurlandı. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse TUREB Bilgilendirme Gezisi Sivas turizmini geliştirmek adına isabetli ve faydalı bir adım oldu. Katkısı bulunan herkese teşekkür borçluyuz.
Bu site T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3903 kez gösterilmiştir.